Avantatges de ser autònom i treballar per compte d’altri.


Es pot treballar per a una empresa i alhora donar-te d’alta com a autònoms?

Doncs sí, que no hi ha cap problema en estar donat d’alta tant en règim general, com en règim de RETA, és més, és el més correcte, ja que cada activitat ha d’estar coberta pel seu corresponent règim. A aquesta situació se li crida pluriactivitat.

Vols saber els avantatges i bonificacions que existeixen per treballar com a autònom i per compte aliena a la vegada?

Avantatges, bonificacions i consells perquè no se t’escapi cap ni una, la tarifa plana d’autònom, la sol·licitud de devolució de quotes … I tot el que comporta estar donat d’alta a Pluriactivitat!

Opcions en la cotització

Com estàs donat d’alta en dos règims de seguretat social diferents, això suposa que en cada un tens cobertes totes les cobertures per al cas que caiguis malalt, o tinguis un accident, o hagis de demanar permís per maternitat o paternitat.

Doncs bé, és bo tenir-lo cobert, però igual que no treus dues assegurances al teu cotxe que cobreixin el mateix, en el cas de la pluriactivitat hi ha la possibilitat que encara que hagis de tenir les dues assegurances, d’un d’ells pots excloure part de les cobertures, amb la qual cosa et serà més barat.

Les dues grans cobertures quan estàs donat d’alta en qualsevol règim són: contingències comunes, que et cobreix qualsevol malaltia comuna, i les contingències professionals o per accident, que és quan per motiu de la teva feina, et passa algun accident que impossibiliti que puguis treballar durant els dies que duri la teva baixa.

Doncs bé, si ja estàs contractat per una empresa i decideixes donar-te d’alta com a autònom, en aquest moment pots optar per tenir o no, en la teva assegurança d’autònom, la cobertura per contingències comunes, ja que en cas que tinguis una baixa per malaltia, ja estaràs cobert pel règim general de l’empresa que et té contractat, i podràs seguir cotitzant i cobrant segons la llei

La cobertura per contingències comunes en els teus dos règims

En això de les cobertures, has de fer balanç de quin et convé més. En cas d’estar de baixa, a més de seguir cobrant per part de la teva empresa el que et correspongui, per part del RETA, també podràs demanar a la teva mútua el pagament directe, per aquesta baixa, en els mateixos percentatges que en règim general, amb la qual cosa mensualment estaries pagant pels dos, però en cas de baixa et pagarien també per dos llocs.

El no tenir la cobertura per contingències comunes, no t’estalvia tant, ja que no suposa ni un 3.5% sobre la base de cotització que escullis, per això et dic que hauràs de valorar què et convé més. Això sí, si no tries aquesta cobertura i en algun moment deixes d’estar donat d’alta per compte d’altri, obligatòriament hauràs d’acollir-te a aquesta.

La cobertura per contingències professionals

És opcional per a qualsevol autònom, no cal estar en pluriactivitat, és a dir, qualsevol autònom en el moment de donar-se d’alta pot triar o no. Tenir la cobertura per accidents de treball, et suposa pagar entre 30 i 50 € mes aprox, cada mes. Les quantitats oscil·len, perquè per calcular s’ha de tenir en compte l’activitat que realitzes, cada activitat té un codi CNAE, i cada codi CNAE 1% pel qual es calculen les cobertures.

Una altra cobertura que pots triar abans de donar-te d’alta com a autònom, i que tampoc està vinculada a la pluriactivitat, és el cessament per activitat, l’anomenat atur d’autònoms. Tenir-, et suposa pagar un 2.2% més sobre la base de cotització que triïs en donar-te d’alta.

Abans hem comparat estar donat d’alta en Reta i en Règim general, amb una assegurança de cotxe i bàsicament pots tenir aquesta comparació, ja que com més cobertures posis a la teva assegurança d’autònom, més car et sortirà aquest, per això has de valorar què et convé més. Si ets com un superheroi que mai et poses dolent, segur que et sortirà més rendible tenir les cobertures mínimes que et demani la llei, perquè així, tot i que poquet vas estalviant cada mes.

Bonificacions

Bonificacions a què puguis optar quan estàs en pluriactivitat.

* Recorda que ha de ser el primer cop que et dónes d’alta com a autònom.

És molt important que la pluriactivitat produeixi en el següent ordre, perquè puguis tenir-hi dret, primer has d’estar donat d’alta per compte propi i després cal que et donis d’alta com a autònom, si és al revés, no t’ho tindran en compte per a aquestes bonificacions.

Aquestes bonificacions, realment són reduccions en la teva base de cotització d’autònom, això no vol dir que estiguis cotitzant menys, sinó que et redueixen la base per fer-te el càlcul de cada quota:

  • Si estàs contractat a jornada completa en una empresa.

Primers divuit mesos d’alta: fins al 50% de la base mínima de cotització,

Segons divuit mesos d’alta: fins al 75% de la base mínima.

  • Si estàs contractat a jornada parcial en una empresa.

En el cas que la pluriactivitat sigui a temps parcial, les bonificacions es reduirien al 75% i 85% respectivament.

Quan et donis d’alta a seguretat social has de tenir especial cura a l’hora de sol·licitar la pluriactivitat, perquè te la recullin bé.

Aquestes bonificacions, per pluriactivitat són incompatibles amb la tarifa plana d’autònoms.

Tarifa plana

Com t’he dit, la bonificació per pluriactivitat és incompatible amb la famosa tarifa plana d’autònoms, ja que un dels requisits per a aplicar-te la tarifa plana és no estar en pluriactivitat, per tant la pluriactivitat preval sobre la tarifa plana, però saps quin et convé més?

Et deixo uns números perquè puguis veure-ho clarament:

Primers 6 mesos: 80% de la base de cotització. Suposa pagar sobre 54 € mensuals.

Segons 6 mesos: 50% de la base de cotització. Suposa pagar sobre 133 € mensuals.

Tercers 6 mesos: 30% de la base de cotització. Suposa pagar sobre 186 € mensuals.

Des del mes 19, passaràs a pagar sobre 266 €

Primers 18 mesos en tarifa plana, pagaries sobre 2.238 €

Segons 18 mesos en tarifa plana, pagaries 4.788 €

Total període de 36 mesos, 7.026 € aprox.

En cas de Pluriacitividad

Primers 18 mesos

Jornada completa = 50%. Suposa pagar sobre 133 € mensuals

Jornada parcial = 75%. Suposa pagar sobre 199 € mensuals

Segons 18 mesos

Jornada completa = 75%. Suposa pagar sobre 199 € mensuals

Jornada parcial = 85%. Suposa pagar sobre 226 € mensuals

Primers 18 mesos en pluriactivitat, jornada completa, pagaries sobre 2.394 €

Segons 18 mesos en pluriactivitat, jornada completa, pagaries 3.582 €

Total període de 36 mesos, 5.976 € aprox.

Primers 18 mesos en pluriactivitat, jornada parcial, pagaries sobre 3.582 €

Segons 18 mesos en pluriactivitat, jornada parcial, pagaries 4.068 €

Total període de 36 mesos, 7.650 € aprox.

Sol·licitud devolució de quotes

Hi ha una opció per quan estàs en pluriactivitat de demanar devolució per doble cotització, és a dir quan has estat tot l’any cotitzant per compte d’altri, en treballar per a una empresa, i cotitzant per compte propi com a autònom. Si estàs en aquest cas i has cotitzat per una quantia igual o superior a 12.245,98 euros anuals, podràs sol·licitar a seguretat social que et retornin el 50% del que hagi excedit d’aquesta quantitat.

És molt important que tinguis en compte que per demanar aquesta devolució ho has de fer abans de l’últim dia d’abril de 2016.

Consells a tenir en compte, perquè no tinguis problema en aplicar-te aquestes bonificacions, reduccions.

La teva alta d’autònoms mai pot anar fora de termini, si està fora de termini, no et permetran aplicar cap reducció, ni bonificació.

També et recomano que paguis puntualment la teva quota perquè en el moment que hi ha algun impagament, seguretat social, deixarà de aplicárteles.

Jubilació i pluriactivitat

Encara que sabem que encara et queda molt per jubilar-, perquè els súpers herois estem fets d’una altra pasta, he de dir-te que en cas que arribi el moment de jubilar-, avui dia, és possible compatibilitzar la pensió d’autònom, amb una activitat per compte aliena.

Així pots cobrar el 50% del que et correspongui de pensió per haver estat autònoms i seguir treballant per a una empresa. Això es diu ser “pensionista actiu“, i per a això ha d’haver assolit l’edat de jubilació, i que la teva jubilació no sigui ni anticipada ni parcial.

Si deixessis d’estar contractat, ja passaràs a cobrar el 100% de la pensió que et correspongui.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.